Bebek Beslenmesi Hakkında Merak Edilenler

Sık sorulan beslenme sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Doğum Öncesi Beslenme
Formül Mama ile Beslenme
Emzirme
Nereden Alabilirim

 

Doğum Öncesi Beslenme
Hepsini Göster

Hamileyken ne kadar kilo almalıyım?

Hamileliğinizin ilk üç ayı sonunda, bebeğiniz yaklaşık 5 cm uzunluğundadır ve yalnızca 15 gram ağırlığındadır. Dolayısıyla hamileliğin ilk 12 haftasında yalnızca yaklaşık 450 ila 1800 gram kilo almanız uygun olacaktır. Kilonun çoğunu, bebeğinizin en çok büyüdüğü ikinci veya üçüncü üç aylık dönemde almalısınız. Aşağıdaki kılavuzlar hamilelik öncesi kilonuza bağlı olarak ne kadar kilo almanızın önerildiğine dair size fikir verecektir.

Hamilelikte kilo alımı konusunda için Genel Bilgiler* †


Kilo durumunuz: Sağlıklı toplam kilo alımı: 2. ve 3. üç aylık dönemde haftalık kilo alımı:
Hamilelik öncesi kilonuz normalden az ise 13 ila 18 kg 450-600 g
Hamilelikten önce normal kilodaysanız 13 ila 16 kg 360-450 g
Hamilelik öncesi kilonuz normalden fazla ise 7 ila 11 kg 225-315 g
Hamilelik öncesi kilonuz normalden çok fazla ise 5 ila 9 kg 180 ila 270 g
*İlk üç aylık dönemde sınırlı kilo alımının 450 ila 1800 gram arasında olduğu varsayılır. Kilo alımının ağırlıklı olarak 2. ve 3. üç aylık dönemde gerçekleşmesi önerilir.
†Institute of Medicine (IOM), National Research Council (NRC). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. Washington DC: National Academies Press; 2009.

Hamilelikte sabah bulantısı ile nasıl baş edebilirim?

Hamile kadınların yaklaşık %70 ila %85'i mide bulantısı ve/veya kusma yaşar. Mide bulantısı ve/veya kusma çoğunlukla ilk üç aylık dönemde yaşanır ve genellikle 14. haftadan sonra görülmez.*
 
Mide bulantısını geçirmeye yönelik bazı yöntemler aşağıdaki şekildedir:*
  • Az ve sık yemek yiyin.
  • Sıvı meyve püresi veya meyveli yoğurt gibi soğuk şeyler deneyin.
  • Kraker, tost ve meyve gibi midenizi yatıştıracak yiyecekler yiyin.
  • Ağır kokulu yiyeceklerden ve size rahatsızlık verecek her türlü yiyecekten kaçının.
  • Mide bulantınıza faydası olacak zencefil gazozu, zencefil çayı veya zencefil şekerini deneyin.

*Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month. 5th ed. Washington DC: American College of Obstetricians and Gynecologists; 2010.

Hamileyken ne kadar suya ihtiyacım var?

Loğusalık döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de su alımı son derece önemlidir. Su içme konusunda Diyetsel Referans Alımı'na (DRI) göre bazı bilgiler aşağıdaki şekildedir.

Hamilelik: Hamile kadınlar genellikle su dahil olmak üzere günde yaklaşık 2,3 litre (yaklaşık 10 bardak) içecek içer.

Emzirme Dönemi: Emziren kadınlar genellikle su dahil olmak üzere yaklaşık 3,1 litre (yaklaşık 13 bardak) içecek içer.

Su ve Sıvıların Faydaları: Su atık ürünlerin hücrelerden atılmasına ve hem anne hem de bebeklerde karaciğer ve böbreğin çalışmasına yardımcı olur. Kan miktarınızın artmasını desteklemek için yeterli suya ihtiyaç duyulur. Günlük su (sıvı) alımınız hakkında doktorunuzla görüşebilirsiniz.


"Su, Potasyum, Sodyum, Klorür ve Sülfat için Diyetsel Referans Alımı" (2004), erişilen site: www.nap.edu

Hamileyken hem kendim hem de bebek için yediğim inancı doğru mudur?

Bebeğiniz ve kendiniz için yemek yeseniz de genel olarak iki kat daha fazla yememelisiniz. Hamilelikten önce çoğu kadın için normal günlük kalori alımı yaklaşık 2.000 ila 2.200 kalori arasındadır. Hamilelik sırasında, 2. üç aylık dönemde günde ek 340 kalori 3. üç aylık dönemde ise ek 450 kalori tüketmeniz önerilir.

Fazladan ne kadar yemeniz gerektiğine (veya bu fazlalığın ne kadar az olduğuna) dair size bir fikir vermek gerekirse, bir bardak yağsız süt ile fıstık ezmeli ve marmelatlı sandviçin yarısı yaklaşık 340 kalori eder. Bu nedenle ihtiyacınız olan tek şey normal öğünlerinize ek olarak günde bir veya iki sağlıklı atıştırmalıktır.


"Enerji, Karbonhidrat, Lif, Yağ, Yağ Asitleri, Kolesterol, Protein ve Amino Asitler (Makrobesinler) için Diyetsel Referans Alımları" (2002/2005), erişilen site www.nap.edu

Folik asit nedir?

Hamilelik döneminde tüm vitaminler önemli olmasına rağmen, folik asit özellikle kritik önem taşır. Amerikalılar için Beslenme Kılavuzu (2010) tüm kadınların doğurganlık dönemlerinde takviye bir besinden veya ek bir gıdadan günde 400 mikrogram folik asit almalarını tavsiye etmektedir.

Yapraklı yeşil sebzeler, brokoli ve portakal suyu folik asit içeren besin kaynakları arasında yer alır.


Dietary Guidelines for Americans 2010. http://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/DietaryGuidelines2010.pdf(2.9 MB)
Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month. 5th ed. Washington DC: American College of Obstetricians and Gynecologists; 2010.
Doktorunuz ile (veya sağlık danışmanınız) hamilelik dönemindeki beslenme ihtiyaçlarınız hakkında konuşun.

Her gün öğle yemeği için soğuk sandviç yiyebilir miyim? Beyaz peynir veya krem peyniri gibi yumuşak peynirler yiyebilir miyim?

  • Kızgın hale gelene kadar ısıtıldığı takdirde salam, jambon ve sosis yenebilir.
  • Üzerinde "pastörize süt ile yapılmıştır" etiketi bulunan yumuşak peynirlerin (beyaz peynir, krem peynir, (Kamember peyniri ve Panela gibi) hamilelik sırasında yenmesi güvenlidir. Pastörize edilmemiş sütten veya pastörize edilmemiş süt içerebilen çiğ sütten yapılmış gıdalardan kaçının.
  • Dondurulmuş gıda bölümünde satılan hazır salatalar jambonlu salata, tavuklu salata, yumurta salatası, ton balıklı salata, deniz ürünleri salataları veya dondurulmuş ezme, et ezmeleri veya füme edilmiş deniz ürünlerini yemekten kaçının.

http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/HealthEducators/ucm081819.htm
Anne Adayları için Besin Güvenliği. http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/HealthEducators/ucm081785.htm

Hamileyken balık yiyebilir miyim?

Evet, balık yiyebilirsiniz. Balık sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır ve doymuş yağ miktarı azdır. Pek çok balıkta sağlıklı olan omega-3 yağ asitleri bulunur. Köpek balığı, kılıç balığı, ispanyol uskumrusu ve kiremit balığı gibi yüksek miktarda civa içeren balıklardan kaçınılmalıdır. Haftada bir 420 gram veya haftada yaklaşık ortalama 2 öğünde balık yiyin.

Hamilelik sırasında şeker yemek riskli midir?

İnanılanın aksine şeker kendi başına obezite veya diyabete yol açmaz. Aşırıya kaçmadan eklenen şekerler sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir.

Beslenmenizdeki şekerin yüksek kalite yiyeceklerden (meyve ve az yağlı süt ürünleri) gelmesi veya yüksek kalite yiyecekleri (böğürtlen veya yulaf ezmesi) tatlandırmak için az miktarda kullanılması önemlidir.
Başa Dön
Formül Mama ile Beslenme
Hepsini Göster

Hazırladığım formül mamayı ne kadar süre saklayabilirim?

Formül mama buzdolabında saklanmalı (2°C - 4°C) ve 24 saat içinde kullanılmalıdır. Beslenmeye başladıktan sonra 1 saat içinde kullanılmayan ve artan formül mamayı bebeğinize vermeyiniz. Bebeğinizin formül mamasını her seferinde taze hazırlamanızı öneririz.

Oda sıcaklığında bırakılan formül mamanın tüketilmesine ilişkin risk nedir?

Formül mamanın oda sıcaklığında tutulmasına ilişkin risk bakteriyel enfeksiyondur. Bu enfeksiyon ürünün bozulmasına ve bebeğinizde potansiyel olarak mide ve bağırsak iltihabına (kusma ve/veya ishal) yol açabilir. Formül mamadaki bozulma belli olabilir veya olmayabilir (kaymak tabaka oluşması gibi). Bebeğinizde beklenmedik bir reaksiyon ile ilgili olarak endişelenirseniz, bebeğinizin doktoru ile irtibat kurmalısınız. İyi bir formül mama hazırlama tekniği ile bu problemlerin meydana gelme ihtimali daha azdır.)

Bebeğimi doğru miktarda formül mama ile beslediğimi nasıl bileceğim?

Anne sütü bebekler için en iyisidir ve bebeklik çağı boyunca mümkün olduğunca anne sütü verilmelidir. Her bebeğin kendine özgü beslenme ihtiyaçları vardır. Bebeğinizi beslemenizin en iyi yolu bebeğinize istediği kadar formül mama vermektir. Ancak bir kılavuz arıyorsanız aşağıdaki tabloya bakın. Bunların yalnızca ortalama rakamlar olduğunu unutmayın.

Formül Mama-Beslenme Kılavuzları* † ‡


Yaş Günlük ortalama öğün sayısı Öğün başına ortalama miktar
Doğum–1 hafta 6 - 10 60-90 ml
1 hafta ila 1 ay 7 - 8 60-120 ml
1 ila 3 ay 5 - 6 120-150 ml
3 ila 6 ay 4 - 5 180-210 ml
6 ila 9 ay 3 - 4 210-240 ml
9 ila 12 ay 3 210-240 ml
* Behrman, RE et al.: Nelson Textbook of Pediatrics. 16th Ed. Philadelphia:WB Saunders Co., 2000; P. 165.
† Samour PQ and King K: Handbook of Pediatric Nutrition. 3rd Ed. Sudbury, MA:Jones and Bartlett Publishers, 2005;P. 90.
‡ Fomon SJ: Infant Nutrition. 2nd Ed. Philadelphia:WB Saunders Co., 1974; P. 24.

Güvenli bir şekilde farklı bir formül mamaya nasıl geçerim?

Kullandığınız formül mamayı değiştirme kararı almadan önce mutlaka doktorunuz ile konuşun. Ebeveynler genellikle bebeğin huysuzlanması, gazının olması, çıkarması veya iştahsızlığında formül mamanın bir rolü olduğunu düşünürler. Ancak bu genellikle doğru değildir.

Doktorunuz formül mamayı değiştirmenize onay verdiğinde bunu bebeğinizin beslenmesini ve sindirimini aksatmayacak şekilde yapmanın bir yolunu da önerecektir. Doktor iki formül mamayı azar azar karıştırmayı ve daha sonra ilk kullandığınız formül mamayı tamamen çıkarmanızı önerebilir.

Formül mama üretiminde ne tür bir su kullanılır?

Formül mama üretiminde kullanılan su içme suyuna ilişkin ulusal gerekliliklere uygun olmalıdır.

Formül mama ile birlikte verilen kaşığı kaybettim. Ne yapmalıyım?

Yeni bir kaşık edinmeniz için mümkün olan en kısa sürede aynı toz formül mamadan bir kutu daha almanızı öneririz. Bu kaşığa eşdeğer standart bir ev ölçüsü yoktur.

Bebeğimin yeni formül mamaya alışması ne kadar zaman alır?

Her bir bebek farklıdır bu nedenle bu tahmin etmek zordur. Genel olarak, bebeklerin yeni bir formül mamaya alışması iki gün ila iki hafta alır. Bazı bebekler ise hemen alışır. Formül mama değişikliği yapmadan önce her zaman doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Bebeğimin bağırsak hareketlerinde değişiklikler görürsem ne yapmalıyım?

Bağırsak hareketleri bebekten bebeğe ve yaşa göre değişkenlik gösterir. Bağırsak hareketleri sayı, büyüklük, renk ve doku açısından da değişkenlik gösterir. Bir bebek için "normal" kabul edilen bir dışkı başka bir bebek için normal olmayabilir. Bebeğinizin bağırsak hareketlerinde olağandışı bir değişiklik fark ederseniz her zaman doktorunuza danışın.

Bebeğinizin bağırsak hareketleri hakkında genel sorularınız için Bez Dedektifi'ni ziyaret edin.

Ürünleri marketten/eczaneden/internetten aldım. Fakat üzerinde bir etiket daha var. Bu etiketlemenin sebebi nedir?

Ürünler üzerine uygulanan etiketleme işlemi; ürün etiketlerini güncel Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği gerekliliklerine uyumlu hale getirmek için Abbott Türkiye kontrolünde yapılan bir işlemdir ve tüm etiketler T.C. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

Similac 3 ürününde Bileşimi bölümünde yer alan “sukroz” ifadesi ne anlama gelmektedir? Neden 3 numaralı ürüne konulmaktadır?

Similac 3 ürününde bulunan sukroz; şekerin üretilebileceği en doğal kaynaklardan olan şeker pancarı/şeker kamışından üretilen bir karbonhidrat çeşididir. Similac 3 içerisinde bulunan sukroz özellikle 1 yaş sonrası küçük çocukların ek gıdalarla beraber farklı karbonhidrat kaynakları ile tanışıp tat duyularının daha da geliştiği bir dönemde oldukları için eklenmektedir. 60 ml’lik su ile hazırlanan biberon maması için kullanılan 8.8 gr’lık toz mamada yalnızca 0.77 g sukroz bulunmaktadır. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu değerlerin altında kalmaktadır. Similac 1 ve 2 ürünlerinde ise sukroz bulunmamaktadır.
Başa Dön
Emzirme
Hepsini Göster

Süt miktarımın az olduğunu düşünüyorum. Bu bebeğimin kilosunu etkiler mi?

Bebeğiniz yaklaşık 6 hafta ila 2 aylık olduğunda, memelerinizin dolu olmadığını hissedebilirsiniz. Bu normaldir. Aynı zamanda bebeğiniz daha az emiyor olabilir. Bu bebeğinizin ve sizin emzirme sürecine uyum sağlamaya çalıştığınız anlamına gelebilir.

Aşağıda faydalı olacak birkaç ipucu verilmiştir:

  • Emzirme sırasında bebeğinizi iyi bir şekilde kavradığınızdan ve iyi bir pozisyonda tuttuğunuzdan emin olun.
  • Sık aralıklarla emzirin ve emmeyi ne zaman bırakacağına bebeğinizin karar vermesine izin verin.
  • Her bir emzirmede her iki memenizi de verin. Bebeğinizin hala emdiğini ve yuttuğunu gördüğünüz sürece bebeğinizin ilk memeyi emmeye devam etmesine izin verin. Bebeğiniz yavaşladığında veya durduğunda diğer memenizi verin.
  • Bebeğinizin anne sütüne daha az ilgi göstermesine neden olabileceğinden bebeğinize formül mama veya tahıllı ek gıda vermekten kaçının. Bu süt miktarınızı azaltacaktır. Yaklaşık 6 aylık olana kadar bebeğinizin katı gıdalara ihtiyacı yoktur. Bebeğinizin beslenmesini destekleme ihtiyacı duyarsanız, bir kaşık, bardak veya damlalık kullanmayı deneyin.
  • Yukarıdaki ipuçlarını denerken emzik kullanımını sınırlandırın veya bırakın.
The Federal Government Source for Women's Health Information. "Breastfeeding." http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/common-challenges/#b

Bebeğimin yeterli miktarda süt aldığını nasıl bileceğim?

İlk zamanlar üç günden sonra yeni doğan bebeğiniz mekonyum (koyu, siyah veya koyu yeşil dışkı) adı verilen ilk dışkısını yapmayı bıraktığında bebeğinizin yeterli miktarda süt aldığını anlayacaksınız. Bunu yeşilimsi geçiş dışkısı ve daha sonra ise günde üç veya daha fazla kez sarı, pütürlü, akışkan kaka takip eder.

İlk ayda bebeğiniz altı ila sekiz bez ıslatacak ve günde en az iki bağırsak hareketi olacaktır. Süt miktarınız oturduğunda, ilk üç ayında günde yaklaşık 15 ila 30 gram kilo almalıdır. 3 ila 6 ay arasında bebeğinizin kilo alımı azalarak günde 15 grama düşer.


Dikkat etmeniz gereken diğer belirtiler:

  • Emzirmeden sonra birkaç saat uyur.
  • 24 saatlik zaman diliminde en az sekiz kere iki ila üç saatte bir emer.
  • Bebeğiniz genellikle en az 10 dakika ila en fazla 1 saat emer (ancak bebeğinizin emmesinin ne kadar sürdüğünü saatin değil bebeğinizin belirlemesine izin verin).
  • Bebeğiniz emerken durabilir ve tekrar emmeye başlayabilir.
  • Bebeğiniz genellikle iki memenizi de emer.
  • Emzirmeden önce memenizin dolu emzirmeden sonra ise daha yumuşak olduğunu hissedersiniz.
  • Emzirmeden sonra bebeğiniz durgun görünür ve artık aç değildir.

Daha fazla bilgi için Emzirme hakkında Temel Bilgiler sayfasını ziyaret edin. www.womenshealth.gov

Emzirirken hangi yiyecekleri yemeliyim?

Genelde emziren anneler sevdikleri yiyecekleri yiyebilir. Bazı yiyecekler anne sütüne tat verebilir ancak bebekler buna nadiren tepki verir. Belli bir yiyeceği veya baharatı yedikten sonra bebeğiniz huysuzlanıyorsa, bu yiyeceği belli bir süre yemekten kaçının ve bebeğinizin aynı tepkiyi verip vermeyeceğini görmek için daha sonra tekrar deneyin.

Genel olarak aşağıdaki örnek kılavuzdan yiyecekler seçerek dengeli beslenmeniz sizin beslenmenize ve bebeğinize yararlı besinler sağlamanıza yardımcı olur: Kilonuza ve ne kadar hareket ettiğinize göre yiyebilirsiniz.
  • Tahıllar (tercihen tam tahıllar) - günde 240 gram
  • Sebzeler - günde 3 kap
  • Meyveler - günde 2 kap (meyve suyu tüketiminizi sınırlandırın.)
  • Süt - günde 3 kap (az yağlı veya yağsız olanları tercih edin.)
  • Et ve Fasulyeler - günde 195 gram (az yağlı veya yağsız proteinleri tercih edin.)
Kilonuza ve ne kadar hareket ettiğinize göre yiyebilirsiniz. Özel bir yönlendirme veya herhangi bir gıda alerjiniz veya sınırlandırmanız varsa doktorunuza danışın.

Emzirirken ilaç almak güvenli mi?

Doğumdan sonra çoğu kadın ağrı kesici veya soğuk algınlığı ilacı almalarının fetüsün gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğinden endişelenmeleri gerekmediğini düşünerek rahatlar. Buna rağmen emziriyorsanız ve reçeteli veya reçetesiz olması fark etmeksizin herhangi bir ilaç almayı planlıyorsanız, mutlaka doktorunuzun onayını alın.

Emzirirken çoğu ilacın alınması güvenlidir ancak bazı ilaçlar bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Ve bu ilaçlar hamileliğiniz sırasında tehlikeli olanlarla aynı ilaçlar olmayabilir. Bu dönemde hangi ilaçların sizin için güvenli olduğuna dair en güncel bilgiler için en güvenilik kaynak doktorunuzdur.


Healthy Children. "Medications and Breastfeeding."
http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/pages/Medications-and-Breastfeeding.aspx

Tekrar çalışmaya başladığımda bebeğime anne sütü vermeye nasıl devam edebilirim?

Çalışırken de bebeğinize anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. Sütünüzü sağabilir (yaygın olarak elektronik pompalarla) ve daha sonra bu sütü biberonla bebeğinize verebilirsiniz. Pek çok anne işteyken sütünü sağar ve eve döndüklerinde ise bebeklerini emzirir. İşteyken sütünüzü sağabilmek için bir pompaya, özel bir alana, iş yerinde sütünüzü saklayabileceğiniz bir yere (anne sütü soğutucusu veya buzdolabı/dondurucu), anne sütü saklama poşetleri/şişelerine, uygun bir zamana ve ortama ihtiyacınız olacaktır.

Emzirirken meme ucu ağrısını nasıl dindirebilirim?

Pek çok anne ilk başta meme uçlarının hassas olduğunu belirtir ancak sizin için uygun emzirme pozisyonlarını bulduktan ve bebeğinizi iyi bir şekilde kavramaya başladıktan sonra emzirme sizin için rahat olacaktır. Daha önceden oluşan bir incinmeden kaynaklanan bir ağrınız olması da mümkündür. Ayrıca bebeğiniz yalnızca meme ucunu emiyorsa ağrınız olabilir.

Ağrıyı dindirmeye yönelik bazı ipuçları:
  1. Bebeğinizi iyi bir şekilde kavramanız önemlidir. Bebeğiniz sadece meme ucunuzu emiyorsa, temiz bir parmağınızı bebeğinizin ağzının köşesine yerleştirerek bebeğinizin memenizi emmesini hafifçe durdurun ve tekrar deneyin. (Meme ucunuz bebeğinizin ağzından çıktıktan sonra düz veya basık görünmemelidir. Yuvarlak ve uzun olmalı veya emzirmeye başlamadan önceki aynı şeklinde olmalıdır.)
  2. Meme ucunuzdaki ağrı nedeniyle emzirmeyi ertelemek zorunda kalıyorsanız, bir sağlık personelinden yardım alın. Emzirmeyi ertelemek daha fazla ağrıya neden olabilir ve süt miktarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
  3. Bebeğinizi her emzirdiğinizde farklı pozisyonlar deneyin. Bu memenin farklı bir kısmına baskı uygulanmasını sağlar.
  4. Emzirmeden sonra memenizden birkaç damla süt akıtın ve temiz elinizle hafifçe ovarak meme ucunuza yayın. İnsan sütünün doğal iyileştirme ve ağrıyı hafifletme özellikleri bulunur. Ayrıca emzirmeden sonra meme uçlarınızın havanın etkisiyle doğal olarak kurumasını bekleyin veya yumuşak pamuklu bir gömlek giyin.
  5. Krem, hidrojel göğüs pedi veya göğüs ucu koruyucu kullanmayı düşünüyorsanız, ilk önce bir doktordan yardım alın.
  6. Çok dar ve göğüs uçlarınıza baskı yapacak sütyen veya kıyafetler giymekten kaçının.
  7. Nem oluşmasını önlemek için emzirme pedlerini sık sık değiştirin.
  8. Göğüs ucunuzda astrenjan veya diğer kimyasallar içeren sabun veya merhemleri kullanmaktan kaçının. Emzirmeden önce temizlenmesi gereken ürünlerden kaçındığınızdan emin olun. Meme uçlarınızı ve memelerinizi temiz tutmak için temiz su ile yıkamanız yeterlidir.
  9. Meme uçlarınız çok ağrıyorsa, ağrı kesiciler kullanma konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

The Federal Government Source for Women's Health Information. "Breastfeeding." http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/common-challenges/#a

Emzirirken bebeğimi nasıl tutmalıyım?

Rahat bir emzirme pozisyonu bulmanız çoğunlukla sizin ve bebeğinizin rahat edeceği pozisyonu bulana ve bebeğinizi iyi bir şekilde kavramaya başlayana kadar denemenize bağlıdır.

Bebeğinizi iyi bir şekilde kavramanızı sağlayacak dört adım:
  • Bebeğinizi yüzü ve vücudu size dönük ve başı meme hizasında olacak şekilde tutun
  • Başparmağınızı memenizin üstüne ve diğer parmaklarınız aşağıya yerleştirerek göğsünüzü hafifçe kaldırın ve destekleyin. Ancak parmaklarınız meme başı çevresinden (meme ucunuzun etrafındaki koyu renkli alan) uzak olmalıdır.
  • Bebeğiniz ağzını iyice açana kadar meme ucunuzla alt dudağına hafifçe dokunun
  • Burnu, yanakları ve çenesi hafifçe göğsünüze değecek şekilde bebeğinizi hızlıca memenize doğru çekin. Burun delikleri kapanırsa, kafası hafifçe arkaya yaslanacak şekilde kalçasını yukarı ve kendinize doğru çekin.
Aşağıdaki tutma pozisyonlarını deneyin ve hangisinin sizin için uygun olduğunu görün. Bu pozisyonlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bebek Emzirme Pozisyonları sayfasına bakın.
  • Beşik Pozisyonu: Pek çok anne ve bebek için kolay ve yaygın bir tutma şeklidir. Bebeğinizin vücudunu size dönük şekilde tutun ve başını kolunuzun iç kısmına yerleştirin. Memenizi C tutuşuyla destekleyin ve bebeğinizi karnınıza çapraz olarak tutun. Bebeğinizin başı dirsek kıvrımınıza gelmeli ve ağzı doğrudan meme ucunuzun önünde olmalıdır. Kolunuzu desteklemek için bir yastık kullanın.
  • Koltuk Altı Pozisyonu: Sezeryanla doğum yapan anneler ile memeleri büyük, meme uçları düz veya çökük olan veya güçlü süt salgılama refleksi bulunan anneler için kullanışlı bir pozisyondur. Daha dik pozisyonda emmeyi tercih eden bebeklere de yardımı olan bir pozisyondur. Bebeğinizin başı meme ucu hizasında olacak şekilde sırt üstü olarak yan tarafınızda tutun. Bebeğinizi tutarken avuç içinizle de başını destekleyin. (Bebeğiniz neredeyse kolunuzun altındadır.)
  • Çapraz Beşik Pozisyonu: Bu pozisyon bebeğin başı için ekstra destek sağladığından ve bebeğin sabit kalmasına yardımcı olduğundan prematüre veya emme refleksi zayıf bebekler için kullanışlıdır. Bebeğinizi emzirdiğiniz memenin tersi kolunuzla tutun. Avuç içinizle de bebeğinizin başını destekleyin.
  • Yan Yatış Pozisyonu: Sezeryanla doğum yapan veya emzirirken dinlenmek isteyen anneler için iyi bir pozisyondur. Bebeğiniz size dönük olacak şekilde yan olarak uzanın. Bebeğiniz vücudunuza dönük olacak şekilde kendinize doğru çekin.

Mememden sağdığım sütü nasıl saklayabilirim?

Anne sütü ağzı sıkıca kapatabilen temiz bir cam veya BPA'sız sert bir plastik şişede saklanabilir. Anne sütünü dondurmak için yapılmış süt saklama poşetlerini de kullanabilirsiniz.

Sütünüzü sağdıktan sonra:
  • O günün tarihini saklama kabının üzerine etiketle yapıştırın. Sütü bir bakıcıya verecekseniz saklama kabının üzerine bebeğinizin adını yazın.
  • Anne sütünün üstte biriken kaymak kısmının sütün geri kalanına tekrar karışması için kabı hafifçe çevirin. Sütü çalkalamanız önerilmez. Bu, sütün değerli bileşenlerinin parçalanmasına neden olabilir.
  • Sütü sağdıktan sonra buzdolabına koyun veya soğutun. Daha sonra bebeğinize vermek üzere sütü buzdolabına, soğutucuya veya izole soğutucu poşetine koyabilir veya küçük miktarlarda (60 ila 90 ml) dondurabilirsiniz.
Süt dondurma ipuçları:
  • Şişe kapaklarını sıkıca kapatmak için süt tamamen donana kadar bekleyin.
  • Donduğunda hacmi genişleyeceğinden kabın üst kısmında yaklaşık 2,5 cm boşluk bırakın.
  • Sütü dondurucunun kapağında değil dondurucunun arka kısmında saklayın.
Sütü çözme ve ısıtma ipuçları:
  • En önce sakladığınız sütü ilk olarak ısıtın.
  • Anne sütünün illa ısıtılması gerekmez. Bazı anneler soğukluğunu gidererek oda sıcaklığında vermeyi tercih eder. Bazı anneler ise soğuk verir.
  • Anne sütü bulunan şişeyi veya poşeti asla mikro dalga fırına koymayın. Sütü mikro dalgada ısıtmak sütte bebeğinizin ağzını yakabilecek sıcak noktalar oluşmasına neden olur ve sütün bileşenlerine zarar verir.
  • Donmuş sütü mutfak tezgahına veya başka temiz bir yüzeye koyarak oda sıcaklığında çözülmesini bekleyebilirsiniz.
  • Sütü çevirin ve bileğinize birkaç damla akıtarak sıcaklığını test edin. Bebeğe rahatsızlık vermeyecek şekilde ılık olmalıdır.
  • Anne sütünü bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurmayın ve 24 saat içinde kullanın.
Sağlıklı ve zamanında doğan bebeklerde kullanım için taze anne sütü saklama kılavuzu* † ‡


Saklanacağı Yer Sıcaklık Ne Kadar Süre? Bilinmesi Gerekenler
Oda sıcaklığında Oda sıcaklığı (25°C'ye kadar) 3 ila 4 saat Kaplar kaplanmalı ve mümkün olduğunda soğuk tutulmalıdır; kabı temiz, soğuk bir havluyla kapatmak sütün daha soğuk tutulmasına yardımcı olabilir.
İzole soğutucu poşeti -15°C ila 4°C 24 saat Buz poşetlerini süt kapları ile her zaman temas halinde tutun; soğutucu poşetini açmayı sınırlandırın.
Buzdolabı 4°C 5 gün Sütü buzdolabının ana gövdesinin arka kısmında saklayın.
Buzdolabının buzluk bölümü -15°C 2 hafta Sütü sıcaklığın en sabit olduğu dondurucunun arka kısmına doğru koyun. Daha uzun süre saklanan süt güvenlidir ancak sütün içindeki bazı yağlar bozularak süt kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Buzdolabının ayrı bir kapağı olan buzluk bölümü -18°C   Sütü sıcaklığın en sabit olduğu dondurucunun arka kısmına doğru koyun. Daha uzun süre saklanan süt güvenlidir ancak sütün içindeki bazı yağlar bozularak süt kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Kutu tipinde veya dik derin dondurucu -20°C   Sütü sıcaklığın en sabit olduğu dondurucunun arka kısmına doğru koyun. Daha uzun süre saklanan süt güvenlidir ancak sütün içindeki bazı yağlar bozularak süt kalitesinin düşmesine neden olabilir.


İpucu: Donduktan sonra anne sütünün hacmi genişlediğinden dondurucuya koymadan önce sütün üzerine kaç mililitre olduğunu gösteren bir etiket yapıştırın.


*Adapted from Meek JY (ed): New Mother’s Guide to Breastfeeding. Elk Grove, IL: American Academy of Pediatrics
†Centers for Disease Control and Prevention: Breastfeeding. Adres: www.cdc.gov/breastfeeding Erişim tarihi: 23 Mayıs 2007
‡American Academy of Family Physicians: Breast Milk: How to Pump and Store It. Adres: www.familydoctor.org Erişim tarihi: 23 Mayıs 2007
U.S. Department of Health and Human Services’ Office on Women’s Health, Your Guide to Breastfeeding; www.womenshealth.gov, January 20, 2011.


Çözülmüş Anne Sütü Saklama Kılavuzu

  Oda Sıcaklığında (19°C ila 22°C) Buzdolabı (0-4°C) Her türlü Dondurucu
Çözülmüş Anne Sütü 1 saat 24 saat Dondurmayınız.


The Federal Government Source for Women's Health Information. "Breastfeeding." http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/pumping-and-milk-storage/

Süt kanalım tıkandı. Geçirmek için ne yapabilirim?

Emzirme döneminde belli bir zamanda süt kanalının tıkanması çoğu anne için yaygın bir durumdur. Tıkanmış süt kanalı memede hassas bir yumru gibi hissedilir. Beraberinde ateş veya diğer semptomlar görülmez. Süt kanalı tıkanıklığı süt kanalı memedeki sütü düzgün şekilde boşaltamadığında ve iltihaplandığında meydana gelir. Ardından tıkanıklığın arkasında basınç oluşur ve etrafındaki doku iltihaplanır. Süt kanalı tıkanıklığı genellikle tek seferde sadece tek bir memede görülür.

Yapabilecekleriniz:
  • Sıklıkla tıkanan memeniz ile emzirin (her iki saatte bir). Bu tıkanıklığın çözülmesine ve sütün rahatça akmasına yardımcı olur.
  • Şiş alanın arkasından başlayarak ilgili bölgeye masaj yapın. Parmaklarınızla dairesel bir hareket yapın ve meme ucunuza doğru masaj yapın.
  • Şiş olan bölgeye sıcak kompres uygulayın.
  • Hızlı bir iyileşme için daha fazla uyuyun veya ayaklarınızı yukarıda tutarak dinlenin. Süt kanalı tıkanıklığı annenin çok fazla hareket ettiğinin ilk işaretidir.
  • Vücudunuzu tam oturan çok dar olmayan, sportif bir sutyen giyin, çünkü dar sutyenler süt kanallarının sıkışmasına neden olabilir. Balensiz sutyen giymeyi deneyin.
The Federal Government Source for Women's Health Information. "Breastfeeding." http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/common-challenges/#e

Bir memem şiş ve kırmızı, kendimi iyi hissetmiyorum. Sorun ne olabilir?

Memede şişkinlik veya yumru gibi durumları da içeren mastit olarak adlandırılan meme iltihabı olabilir ve bunun beraberinde ateş ve/veya nezleyi andıran belirtiler görülebilir. Veya memelerinizde ısınma, dokunduğunuzda yanma hissi olabilir, pembe veya kırmızı görünebilir.

Mastit genellikle yalnızca tek bir memede görülür. Meme iltihabı ile süt kanalı tıkanıklığı arasındaki farkı anlamak her zaman kolay değildir çünkü her ikisinin de belirtileri aynıdır ve 24 ila 48 saat içinde geçebilir. Bu zaman dilimi içinde kendiliğinden geçmeyen çoğu meme iltihabının doktor tarafından verilen ilaç ile tedavi edilmesi gerekir.

Yapabilecekleriniz:
  • Sıklıkla tıkanan memeniz ile her iki saatte bir emzirin. Bu sütün rahatça akmasını sağlar ve memenin aşırı derecede dolmasını önler.
  • Şiş alanın arkasından başlayarak ilgili bölgeye masaj yapın. Parmaklarınızla dairesel bir hareket yaparak meme ucunuza doğru masaj yapın.
  • Şiş olan bölgeye sıcak bir kompres ile ısı uygulayın.
  • Hızlı bir iyileşme için daha fazla uyuyun veya ayaklarınızı yukarıda tutarak dinlenin. Meme iltihabı genellikle annenin çok hareket ettiğini ve çok fazla yorulduğunun ilk işaretidir.
  • Vücudunuzu tam oturan çok dar olmayan, bir sutyen giyin, çünkü dar sutyenler süt kanallarının sıkışmasına neden olabilir.
The Federal Government Source for Women’s Health Information. "Breastfeeding." http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/common-challenges/#f

Bebeğim emzirilmeyi reddediyor. Ne yapmalıyım?

Her zamanki gibi doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Bu pek çok annenin karşılaştığı bir sorundur ve bazen "meme grevi" olarak adlandırılır. Bebeğiniz aylardır sorunsuz bir şekilde emdikten sonra birden memeyi reddetmeye başlayabilir. Meme grevinin önemli nedenlerinden bazıları şunlardır:

Yapabilecekleriniz:
  • Diş çıkarmadan kaynaklanan ağız ağrısı, pamukçuk veya uçuk gibi bir mantar enfeksiyonu
  • Emerken ağrıya neden olan kulak enfeksiyonu
  • Belli bir emzirme pozisyonundan kaynaklanan ağrı, bu ağrı bebeğin vücudundaki bir bereden veya herhangi bir aşı nedeniyle oluşan ağrıdan kaynaklanabilir
  • Bebeğin anneden uzun süre ayrı kalması veya günlük rutininde büyük bir değişiklik yaşanmasına sinirlenmesi
  • Emzirme sırasında bebeğin dikkatinin dağılması, bebek dikkatini diğer şeylere verebilir
  • Emerken nefes almayı zorlaştıran burun tıkanıklığı
  • Biberonla besleme veya aşırı emzik kullanımı nedeniyle memedeki süt miktarında azalma
  • Bebeğin annesini ısırmasına annenin verdiği güçlü tepki
  • Emzirme sırasında insanların sert bir ses tonuyla konuşması veya tartışmasının bebeği sinirlendirmesi
  • Bebeğin strese, aşırı uyarılmaya veya emzirilmek istediğinde annenin bebeğini emzirmeyi sürekli olarak ertelemesine tepki göstermesi
Bebeğiniz meme grevindeyse özellikle bebeğiniz mutsuz ise sinirlenmeniz ve üzülmeniz normaldir. Ancak kendinizi suçlu hissetmemeniz veya yanlış bir şey yaptığınızı düşünmemeniz önemlidir.

Yapabilecekleriniz:
  1. Memenizin şişmesini ve süt kanallarının tıkanmasını önlemek için sütünüzü bebeğinizin daha önce emdiği zamanlarda sağmayı deneyin.
  2. Bebeğinize süt verirken geçici olarak bardak, damlalık veya kaşık gibi başka bir besleme yöntemi deneyin.
  3. Bebeğinizin yeterince süt aldığından emin olmak için ıslak ve kirli bebek bezlerini takip edin.
  4. Bebeğinize meme vermeye devam edin. Bebeğiniz sinirlenirse, durun ve tekrar deneyin. Bebeğiniz uyurken veya uykuluyken de deneyebilirsiniz.
  5. Çıplak vücudunuz bebeğinizin çıplak vücuduna değecek şekilde çeşitli emzirme pozisyonları deneyin.
  6. Tüm ilginizi bebeğinize odaklayın ve ekstra dokunma ve sarılma ile bebeğinizi rahatlatın.
  7. Bebeğin dikkatini dağıtacak şeylerin olmadığı sessiz bir odada sallarken emzirmeyi deneyin.
The Federal Government Source for Women's Health Information. "Breastfeeding."
http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/common-challenges/#h

Bebeğinizin anne sütü yanında başka bir şeye ihtiyacı var mı?

Anne sütü bebekler için en iyisidir ve bebeklik çağı boyunca mümkün olduğunca anne sütü verilmelidir. Tıbbi nedenler ile doktorunuz tarafından tavsiye edilmediği sürece bebeğinizin anne sütünden başka bir şeye ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) tüm bebek ve çocukların doğumdan hemen sonra başlamak üzere günlük olarak 400 IU D vitamini almalarını ve genel kemik sağlığı için tüm çocukluk dönemi boyunca D vitamini almaya devam etmelerini tavsiye etmektedir. Ancak D vitamini konusunu doktorunuzla görüştüğünüzden emin olun.
Başa Dön
Nereden Alabilirim
Hepsini Göster

Similac'ı nerelerden alabilirim?

Similac eczanelerde ve marketlerde satılmaktadır. Similac’ın satıldığı marketlerin listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

E BEBEK- TURGUT ÖZAL CADDESİ
E BEBEK- PARK ADANA AVM
E BEBEK- ÖĞRETMENLER BULVARI
JOKER BABY- OPTİMUM AVM
Başa Dön