Bebeğinizin konuşmayı öğrenme becerilerinin desteklenmesine yönelik aktiviteler

Bebeğinizin 1 yaşında dil öğrenme gelişimi

Bebeğiniz insanların çıkardığı sesleri duyarak, insanların iletişim kurmasını seyrederek ve ardından ses çıkarmayı deneyerek dili evreler halinde öğrenir. Bebeğiniz insan seslerini (özellikle annesinin sesini) diğer seslere tercih eder.

Daha henüz 1 aylıkken, bebeğiniz farklı bir odadan sizin sesinizi tanıyabilir.

İki aylık bebek gülümseyerek iletişim kurar. Cıvıldama sesli harfler ile başlar ve hemen sonrasında en çok "p", "m", "b" ve 4. ayda "d" sesleri olmak üzere sessiz harfler ile ilerleme gösterir.

Beş aylık bebek gevezelik eder, ciyaklar, çağıldar ve sesleri taklit eder. İsim tanıma bebeğinizin hafızası ve dikkat kapasitesi arttığında başlayacaktır. Bebeğiniz sesinizin tonundan ayırt ederek söylediğinizi anlamaya başlayacaktır.

Bebeğinizin dil öğrenme gelişimini nasıl desteklersiniz?

Bebeğinizle konuşmaya başlayın.
İlk birkaç ayda bebeğiniz ile konuşma dil gelişiminin temellerini atar. Gördüğünüz, duyduğunuz ve kokladığınız şeyleri basit kelimelerle ona tarif edin. Fikirleri ve duyguları ifade etmek için temel kelimeleri kullanın ve sevecen bir tonla konuşun. Bebeğinizin olgunlaşmaya başlaması ile, sorular sorun ve bebeğinizin yanıt olarak çağıldaması için ona zaman verin. Bu yöntem iletişimi iki kişinin paylaştığı bir faaliyet kılar. Bebeğiniz iletişim kurmanın sırasını bekleme, taklit etme ve sözel etkileşim temposunu yakalama gibi ince kurallarını öğrenir. Bu uygulamaya ilk yıl boyunca devam edin.

Bebeğinize kitap okuyun. Yüksek sesle okuma bebeğinizin dil becerilerini desteklemenin en basit yoludur. Her gün kısa bir süre kitap okumak için yanında durun. Bebeğiniz hikayenin konusunu kavramayacaktır ancak okuma konuşmasını tetikler ve sesleri taklit etmesi için ona cesaret verir. Kitap okumaya canlı renkleri olan resimli kitaplar ile başlayın. Okurken yüz ifadeleriniz, ses efektleriniz ve yarattığınız karakter sesleri ile canlandırma yapın. Bebeğiniz büyüdüğünde, her zaman ömür boyu kalacak birkaç kitabı elinizin altında tutun.

Bebeğinizi taklit edin. Bebeğiniz doğduğundan itibaren sizin seslerinizi taklit etmiştir. Cıvıldaması arttığında, onun çıkardığı sesleri aynen tekrar edin. Bebeğinizi yanıt vermesi ve sizi taklit etmesi için cesaretlendirmeye çalışın. Yanıt verdiğinde alkışlayın ve desteğinizi jestlerinizle gösterin.

Tanıdık kişileri ve nesneleri gösterin ve isimlerini söyleyin. Bebeğiniz 9 aylık olduğunda, "Anne Nerede?" veya "Baba Nerede?" sorularını sormaya başlayın. Bebeğinizi ismini söylediğiniz kişiyi veya tanıdık nesneyi (oyuncak, bez veya şişe gibi) bulması ve incelemesi için cesaretlendirin. Aile bireylerinin, evcil hayvanların veya aşina olduğu nesnelerin bir fotoğraf albümünü de yapabilirsiniz. Bebeğiniz bir kitaba yalnızca birkaç dakika ilgili kalabilir, ancak bunu her gün deneyin. Sözlü tanımlamalarda tutarlı olmaya özen gösterin. Örneğin, eğer kedi resmine "kedicik" dediyseniz, kitaba yeniden göz attığınızda "kedi" demeyin.

Sessiz zamanlar verin. Size tuhaf gelebilir ama televizyon, radyo veya bilgisayar seslerinin düzenli olarak kapatılması bebeğinize dikkati dağılmadan pratik yapması için zaman vererek dil becerilerini güçlendirebilir.

 
Aktiviteler
Bebeğinizin fiziksel gelişimi, dil becerisi, zihinsel gelişimi, hareket becerisi, sosyal ve duygusal gelişimi hakkında aktiviteler kısmından yardım alabilirsiniz.
Bez Dedektifi
Bebeğinizin sindirimiyle ilgili ipuçlarını kakasından anlayabilirsiniz. Bez dedektifine girin, bebeğinizin sindirim hikayesini keşfedin.